Actueel
25 oktober 2022

Lauke Bisschops 2000e lid van Verenso

221018-Lauke-Bisschops-2000e-lida.jpg

Onlangs passeerde Verenso de magische grens van 2000 leden! Reden om ons 2000e lid feestelijk te onthalen. 

Lauke Bisschops werd niet lang geleden lid van Verenso. Ze is werkzaam als specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn bij ZZG Zorggroep. Voorzitter Jacqueline de Groot bood haar bloemen aan om deze bijzondere mijlpaal van Verenso te markeren en vieren.

“Als specialisten ouderengeneeskunde staan we voor grote uitdagingen de komende periode. En daar moeten we als beroepsgroep echt sámen mee aan de slag. Verenso is daarbij heel belangrijk”, stelt Lauke.

Belangenbehartiging

Tijdens haar opleiding ouderengeneeskunde was ze ook al lid van Verenso. Zodoende heeft ze een heel goed beeld van de meerwaarde van de beroepsvereniging. “Verenso is de vereniging die het woord neemt namens de specialisten ouderengeneeskunde aan de verschillende overlegtafels en onze belangen behartigt. In dat strategische spel heeft Verenso zeker invloed in het veld. En ook binnen de politiek lopen veel lijnen. Belangrijk, want daar worden beslissingen genomen die veel invloed hebben op ons werk.”

De Nijmeegse arts zegde haar lidmaatschap na haar studie om verschillende redenen op, maar besloot recent om weer aan te haken. “Ik had een pittige tijd en een en ander stond op een lager pitje. Maar toen ik weer volop aan de slag ging, besloot ik dat een lidmaatschap van Verenso daar zeker ook bij hoorde.”

Ontwikkelingen volgen 

“Ik werk in de eerste lijn en dat is soms best een solistisch bestaan. Je spreekt minder vaak collega-specialisten ouderengeneeskunde en dan is het best mogelijk dat je een ontwikkeling mist. Door lid te zijn van Verenso kan ik het landelijke nieuws binnen ons vakgebied goed volgen. Via de wekelijkse nieuwsbrief en in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde blijf ik op de hoogte van wat er allemaal speelt.”

Congres

Het afgelopen jubileumcongres vond Lauke een feestje. “De congressen van Verenso hebben voor mij echt meerwaarde. Belangrijk en fijn dat deze er zijn om kennis op te doen en om te netwerken met collega’s.”

Ontwikkelingen

Samen met Freya Angenent bracht Lauke in 2017 het boek 'Het verpleeghuis is het einde! Portretten en verhalen van verpleeghuisbewoners' uit. “Ik wil graag laten zien hoe mooi ons vak is, en wat er in de verpleeghuizen en de ouderenzorg gebeurt. Bijzondere aandacht heb ik daarbij voor de moeilijke gevallen.”

Ze vertelt dat ze de afgelopen tijd vaker dan eens een brief stuurde naar VWS of het zorgkantoor om een schrijnende casus bij hen onder de aandacht te brengen. “Dak- en thuislozen ouderen zijn bijvoorbeeld een doelgroep waar bijzonder weinig oog voor is.” Sowieso vindt ze het belangrijk om een goed beeld neer te zetten van de doelgroep. “Dat is niet de fitte 90+-er op een e-bike en met mondige, hoogopgeleide kinderen, maar veel vaker een kwetsbare oudere met complexe problematiek op meerdere vlakken waarbij er niet altijd een goed netwerk beschikbaar is. Mooi om daarbij als specialist ouderengeneeskunde een bijdrage te leveren aan goede zorg.”

 

Naar nieuwsoverzicht